MÁNDOK ÉKESSÉGE- A FORGÁCH KASTÉLY

 

„Minden örömöm Mekkája” – írja a mándoki Forgách-kastélyban töltött napjaira visszaemlékezve Czóbel Minka költőnő a 19. század végén. Mándok Magyarország északkeleti szélén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye peremén, a Kisvárdai járásban fekszik, az ukrán határ közelében. Szabolcs vármegye egyik legfontosabb főúri rezidenciája, a Forgách grófok 15.000 holdas tiszántúli uradalmi központja 1750 körül épült, így több mint kétszáz ötven éves múlttal rendelkezik. Az impozáns megjelenésű kastély késő barokk stílusban készült el, a kor divatos irányzatai szerint igényes homlokzati kialakítással, később eklektikus stílusban átformálták. A 18. század végétől a 20. század közepéig a korszerű Forgách-uradalom központja volt. A kastélyt gróf Forgách Zsigmond emeltette, a 4 hektáros kert és annak gondozása pedig a grófné szívügye volt, ennek köszönhetően gyönyörködhetünk még ma is többek között a két több mint 200 éves platánban, a méretes tulipánfában, a romantikus vadgesztenyesorban és fekete fenyőkben. A kastély és kertje 1945 utáni sorsa tipikus történet. A park nagyobbik része futballpálya építésének esett áldozatul. A kastély közprédává vált, minden mozdítható és beépített értékét megrongálták és ellopták. A puszta falakon kívül szinte semmi sem maradt belőle. A végső pusztulástól jelenlegi tulajdonosa mentette meg, kerítéssel és új tetővel óvta meg az épületet a további pusztulástól. 2010-ben megkezdődhetett a kastély és területének teljes újjáépítése az Új Széchenyi terv Észak-Alföldi Operatív Program Üzleti Célú Szálláshelyek Fejlesztése címmel kiírt pályázati konstrukció keretében, 60%-os támogatási aránnyal. Ma már ismét régi, főúri eleganciájában pompázik. A tulajdonosok nagy gondot fordítottak arra, hogy visszaállítsák a kastély korhű állapotát, a 18. századi grófok világának hangulatát. Ez az odafigyelés nemcsak magára az épület külső részleteire korlátozódott, hanem a belső kialakítás során is fontos szerepet játszott. Napjainkban a teljesen felújított impozáns épületben egyesült a varázslatos korhű hangulat, az előkelő patinás belső terek, a modernkori prémium szolgáltatásokkal. Különböző típusú, minden igényt kielégítő stílusos szobák (Superior, DeLuxe, Lakosztály) állnak a vendégek rendelkezésére.

 

 

 

A KASTÉLY DÍSZTERME
 

 

A kastélyszálló különálló díszterme kiváló lehetőséget nyújt esküvők, családi és céges rendezvények megrendezésére.

A kastélyt körülölelő festői szépségű 4 hektáros árnyas ősfás parkban sétálva vagy kerékpározva a vendégek megcsodálhatják a természet temérdek szépségét. A friss levegő után a kényeztető wellness részleg (kültéri és beltéri medence hidromasszázs funkcióval, gőzkabin, finn-szauna, infraszauna, szolárium, jacuzzi oxygén terápiás funkcióval, sókabin, jégkút, dézsazuhany, masszázs, wellness bár, kültéri úszómedence, gyermekmedence, napozóágyak, napernyők és pool bár) tökéletesen ellazít, kikapcsol. A grófi életérzéshez az étteremben fenséges ízek párosulnak. A belső terek, a csillárok és a patinás, ám kényelmes bútorok együtt teremtenek korabeli hangulatot. A szállodában tizenkét vendégszobát alakítottak ki 24 férőhellyel, mely 36-ra bővíthető. A kastély luxus színvonalú kivitelezésben készült el, az itt megszállók valóban grófként illetve grófnőként érezhetik magukat.

 

 

A KASTÉLYPARK
 

 

A 4 hektáros park és annak gondozása már a 19. században Sennyey Elza Grófné szívügye is volt. A park fennmaradt, értékes növényállományának részét képezi egy idős, kettős vadgesztenye-fasor, két 170 éves, hatalmas, tarkalevelű platán, több hegyi juhar, tölgyek, fekete fenyők, óriási kétszínű tulipánfák, magas kőris, hárs, dió, mezei juhar, szomorú gyertyán.Sétányaink és az azt körülölelő zöld pázsit esküvők, családi rendezvények alkalmára nyújt romantikus, idilli hátteret.